Com optimitzar la teva web basada en WordPress

Et donem uns consells per a optimitzar el teu Worpdress, millorant la seva velocitat i rendiment.

Degut a la seva gran versatilitat, la seva facilitat de gestió, la gran quantitat de plugins, gratuïts o de baix cost, i les seves enormes possibilitats, al voltant 35% de les webs actuals utilitzen WordPress com CMS principal segons les últimes dades.

Tot i així, no tot és positiu. WordPress pot resultar una mica lent en alguns entorns i aquí us expliquem com podem optimitzar-ho i millorar la seva velocitat. Alguns passos poden ser complexos, per tant es pot requierir tenir coneixements de programació o de funcionament web.

Per què millorar la velocitat de la meva web feta en WordPress

Existeixen diversos motius per a millorar la velocitat del teu web. La primera i més evident és l’experiència d’usuari. I és que les últimes dades ens indiquen que un usuari, de mitjana, no vol esperar més de 4 segons per a la càrrega d’una pàgina web. Si el nostre WordPress triga més a carregar possiblement perdem aquesta visita, la qual cosa pot derivar a una menor conversió (menys compres, menys formularis de contacte, menys interacció…).

El segon motiu és que, parcialment, influeix en el posicionament de la teva pàgina web en cercadors com Google. Podem afirmar, sense por d’equivocar-nos, que Google cada vegada dona més importància a la versió mòbil de la web i, per tant, es fixa més en la velocitat de càrrega entre altres factors. Parlem de ‘parcialment’ perquè ara com ara no és un factor decisiu per al posicionament, però pot ajudar-nos a desempatar amb la nostra competència. Encara que res ens assegura que el dia de demà sí que ho sigui (de fet tot apunta al fet que així serà).

Us mostrem un exemple d’un dels nostres clients, Ibaica, amb una puntuació excel·lent. Aconseguida gràcies als esforços de Cactus Seny Gràfic.

Com millorar la velocitat d’una web feta en WordPress

El primer que necessitarem és saber com mesurar la velocitat, ja que pot ser una mica subjectiu. Per a això utilitzem eines com Pagespeed Insights de Google. Aquesta eina ens mostrarà l’estat de la nostra web i si requereix o no d’una actuació. Aconseguir una puntuació excel·lent en Pagespeed Insight és bastant complex i no tots els entorns ens permetran realitzar-ho. Sempre buscarem el millor de les puntuacions sense sacrificar altres elements com la performance i l’experiència d’usuari (la manera en què es carreguen els elements i com es veuen durant la càrrega).

Optimitzar les imatges del nostre WordPress

Un punt principal és l’optimització d’imatges. Depenent de la web, les imatges poden suposar un 70% de la càrrega d’aquesta, per la qual cosa convé que estiguin ben optimitzades.

Podem optimitzar les imatges ajustant el tamany i la qualitat: des de Cactus recomanem pujar imatges web que no superin els 1920px d’ample (si s’han de veure en pantalla completa) i reduint la qualitat, evitant que pesin més de 500kb.

Una altra manera de fer-ho (complementària a l’anterior) és utilitzant nous formats d’imatges com webP o Afiv: aquests nous formats lossless permeten la reducció de les imatges sense pèrdua visible de la qualitat. Aquesta modificació la necessitarem aplicar per a aprovar l’auditoria de Pagespeed Insighs. Plugins com Imagify.io o Smush realitzen funcions d’aquest estil i poden ser útils.

Utilitzar un sistema de compressió per caché en el nostre WordPress

Què és un sistema de compressió per caché? Perquè s’entengui fàcilment, podem comprimir tota la nostra web (o pàgina a pàgina) en un únic arxiu. El navegador de l’usuari el descarrega, descomprimeix i l’interpreta de manera directa.

Això és molt útil, ja que hi ha molts arxius que no canvien al llarg de la vida de la pàgina web (per exemple: les tipografies, algunes imatges com el logo, alguns estils com els del menú, peu…). Així que el navegador no necessita descarregar-los cada vegada, sinó que ja els té emmagatzemats en caché, reduint considerablement el temps de càrrega.

Plugins com W3 Total Caché o Wp Rocket permeten aquestes funcionalitats, però són plugins extremadament sensibles que poden desmuntar el teu web (estils i scripts) si no es va amb compte.

Utilitzar l’última versió de PHP en el servidor

En resum, WordPress es basa en la tecnologia MySQL per a emmagatzematge de dades i PHP per a la lectura d’aquests. Tenir l’última versió de PHP ens garanteix treballar sota la versió més optimitzada i, per tant, més ràpida (actualment 8.2). Podrem reduir sensiblement el temps de resposta del servidor, servint peticions més ràpid.

El nostre proveïdor de hosting ha de tenir la possibilitat de canviar la versió de PHP des del panell de gestió, però, de nou, cal vigilar, ja que es requereix que el nostre WordPress, plugins i plantilles estiguin actualitzades a l’última versió. A més, si la teva web té un desenvolupament personalitzat també pot veure’s afectat amb aquest canvi.

Cal tenir en consideració que WordPress es va actualitzant, i amb el temps la versió PHP amb la qual treballem pot resultar obsoleta, per la qual cosa convé anar actualitzant progressivament. En cas contrari no podrem actualitzar el nostre WordPress i pot suposar un important problema de seguretat.

Minificar i unificar estils i scripts en el nostre WordPress

Mini… quin? Minificar significa comprimir. Generalment qualsevol tipus de programació s’escriu amb espais i salts de línia, similar a una escriptura normal. La minificació elimina aquests espais, tabuladors, salts de línia innecessaris… Convertint els nostres estils i scripts en, literalment, una línia interminable i bastant difícil de llegir. Això sí, reduint el pes del nostre document un 30, 50 o 80%. A tot això, si en comptes de recórrer a 10 documents, recorrem a tan sols 2, el servidor ens recompensarà amb un millor temps de resposta i, per tant, major velocitat en la nostra web.

Els anteriorment citats W3 Total Caché o Wp Rocket aconsegueixen minificar els nostres estils, però com la programació web a vegades depèn de què es carrega abans o després. Podem trobar que la nostra web no es veu del tot bé. Possiblement no podem minificar i unificar tots els estils i scripts i hàgim de crear unes certes excepcions.

Optimitzar el contingut per a ordenador i per a mòbil

Sens dubte, una de les tasques més complexes. Evidentment, necessitem que la nostra web s’adapti a diferents dispositius i la seva visualització sigui correcta (el que entenem com a comportament responsive) però no parlem d’això en aquest punt.

Google Pagespeed Insight sol demanar-nos que la versió en mòbil tingui menys contingut i no es conforma amb que ho ocultis, directament no ho vol en el codi. Això implica eliminar blocs complets (des del server-side, és a dir, en PHP) per a minimitzar la quantitat de codi de la pàgina

Finalment, mantingues el teu WordPress, plantilla i plugins actualitzats

Mantenir actualitzats tots els elements de WordPress ens assegura treballar amb les versions més optimitzades de plugins, WordPress, plantilles, etc. Tant els desenvolupadors de WordPress, com els de plugins i eines de tercers, van optimitzant a poc a poc per a oferir el millor servei. Mantenir el teu WordPress actualitzat garantirà una petita millora en el temps de càrrega.

Com et podem ajudar a millorar la velocitat del teu web?

Des de Cactus podem ajudar-te a millorar la velocitat de la teva pàgina web aplicant totes aquestes millores citades (i molt més). Els nostres clients gaudeixen de les versions premium dels plugins que hem anat citant, sense cost per a ells. Ja que com a agència disposem de llicències il·limitades per a infinitat de webs. Si vols que t’ajudem a millorar la velocitat de càrrega de la teva Wordpress tan sols has de contactar-nos.

Vols estar al día?

Subscriu'te i obtindràs informació personalitzada. Si necessites ajuda amb un projecte podem reunir-nos gratuïtament i sense compromís