Consells de seguretat per protegir el teu WordPress

En aquest article donem 5 consells senzills per millorar la seguretat de la teva pàgina feta en wordpress i així evitar que pateixin un atac en un futur.

Cap de nosaltres no deixaria la porta de casa, o del nostre cotxe, oberta a la nit i es quedaria tranquil. Tampoc permetries que qualsevol entrés a casa teva, sobretot per força, oi?

Crec que no és cap bogeria pensar que tots prenem un mínim de precaucions, llavors Per què és tan sorprenent que els propietaris de webs i blocs no prenguin sovint les precaucions necessàries per protegir la seva pàgina?

I encara que tots sabem com s’han tornat els ciberatacs en els últims anys, sembla que encara ens resistim. Només com a curiositat, el 2021 INCIBE (Institut Nacional de Ciberseguretat) va gestionar més de 100.000 incidents. No és poca cosa.

Però, per què passen aquestes coses? En aquest article us donem uns simples consells per prendre algunes precaucions i així evitar problemes en un futur. D’aquesta manera ens estalviarem haver de solucionar possibles piratejos en un futur.

Seguretat a WordPress: Per què és tan important?

La plataforma WordPress és de codi obert. Això significa que el seu codi està disponible lliurement online per a que qualsevol pugui veure’l o editar-lo. Això és fantàstic per a la comunitat de WordPress, ja que permet als desenvolupadors fer nous canvis i millorar el codi quan ho considerin oportú, de forma fàcil i senzilla.

Això també significa que els usuaris i bots malintencionats poden veure el codi i trobar forats al sistema on poden entrar al seu lloc i fer el que vulguin, incloent el robatori de les seves dades. Per això és tan important que assegureu el vostre lloc de WordPress tant com sigui possible per evitar que els intrusos entrin i causin estralls.

Precaucions de seguretat bàsiques

Podem prendre certes precaucions bàsiques perquè el nostre WordPress no sigui objectiu de ciberatacs, per exemple: utilitzar contrasenyes complexes, evitar connectar-se a ordinadors o xarxes wi-fi públiques, evitar donar accessos genèrics amb noms d’usuari fàcils de reconèixer (com ‘admin’) …

Mantingueu la vostra instal·lació de WordPress actualitzada

Cada pocs mesos es llancen noves versions de WordPress que corregeixen els errors que hi pot haver a la versió actual, afegeixen noves funcionalitats que poden ser interessants i, sobretot, milloren la seva seguretat.

El mateix passa amb els programaris de tercers que hi pugui haver a la teva pàgina web: els plugins i les plantilles. Convé tenir-les sempre actualitzades i en la darrera versió per evitar possibles forats de seguretat.

Si disposeu de codi desenvolupat a mida, el desenvolupador hauria d’haver pres mesures perquè puguis actualitzar la plantilla i els plugins sense problemes. A Cactus som experts en desenvolupament a mida i sabem com actuar perquè el web segueixi funcionant amb total normalitat i es pugui actualitzar sense problemes.

Habilita només les funcions que necessitis

WordPress permet la instal·lació de certs complements que ens serveixen per incrementar les funcionalitats naturals de WordPress, aquests complements, anomenats plugins, poden ser molt pràctics i oferir moltes funcions addicionals per al vostre lloc, però també poden obrir nous riscos de seguretat.

Millorarem la seguretat habilitant només els plugins que realment necessitem. Això ajudarà a evitar vulnerabilitats innecessàries.

També hi ha certes funcions naturals de WordPress que hauries d’evitar: els pingbacks, la publicació de comentaris via proxy, les URLs amb cadenes malicioses… Una sèrie d’elements tècnics que són una font comuna de vulnerabilitats a molts llocs web.

Instal·lar un plugin de seguretat per a WordPress

Tot i que WordPress té una bona seguretat incorporada, hi ha alguns plugins que definitivament hauries de tenir instal·lats al teu lloc. Plugins que habilitin captchas per als comentaris i per al login (evitaràs molt Spam d’aquesta manera!), que limitin l’edició dels fitxers o que puguin realitzar escanejats en cerca de programari maliciós entre els teus fitxers.

Aquests plugins t’ajudarà a protegir-te contra amenaces com els atacs de força bruta o el programari maliciós, els virus i altres codis maliciosos. D’altra banda, cal tenir certs coneixements per configurar correctament aquests plugins ja que, una configuració massa agressiva pot relentitzar massa la web, complicar en excés l’accés al panell d’administració o, directament, bloquejar la teva IP perquè no hi puguis accedir mai més .

Mesures de seguretat alternatives

A més, els llocs web de WordPress solen estar allotjats en un servidor de tercers (hostings), cosa que els fa més vulnerables als atacs. Per tant, el teu allotjament hauria de tenir la versió més actualitzada de PHP possible i oferir funcions de seguretat addicionals: tallafocs, protecció DDoS i supervisió.

Conclusió

Segons un estudi, el 85% dels llocs de WordPress tenen alguna vulnerabilitat d’algun tipus. Això, sumat que WordPress és el sistema web més utilitzat del món, ha convertit la plataforma en l’objectiu de molts ciberatacs.

És per això que és fonamental tenir una bona seguretat. Sobretot si treballem amb dades sensibles com les que hi pugui haver en un e-commerce (amb noms, correus electrònics i adreces de clients entre d’altres). A Cactus som experts en WordPress i podem assessorar-te i ajudar-te a millorar la seguretat de la teva pàgina web. Simplement contacta’ns i t’ajudarem des del minut u.